ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ

Posted on
 • Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010
 • by
 • Κυριάκος
 • in
 • Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου
   
  Το ωραίο μας ενώνει.Οι Έλληνες είμαστε ο λαός με τη μεγαλύτερη αισθητική καλλιέργεια από όλους τους λαούς. Η χώρας μας εκτός από τις απαράμιλλες φυσικές ομορφιές της είναι κατάσπαρτη από τα έργα που δείχνουν την καλαισθησία μας σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

  Αυτό που προέχει σε μας δεν είναι ούτε η υλική δύναμη, ούτε η χρησιμότητα, είναι η αίσθηση του ωραίου. Η αίσθηση του ωραίου εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Τίποτε δεν μας έλκει όσο το ωραίο. Δεν μας έλκει ούτε το χρήσιμο, ούτε το ωφέλιμο, ούτε η υλική δύναμη, όπως τους άλλους λαούς.

  Είμαστε οι Έλληνες διατεθειμένοι να υποστούμε θυσίες, να υποχωρήσουμε, να κάνουμε υπομονή σε πολλά πράγματα.Έχουμε υποστεί πολλά στη μακραίωνα ιστορία μας. Έχουμε πικρή εμπειρία. Ο πόνος έχει μαλακώσει την ψυχή μας.

  Είμαστε σαν το ατσάλι που λυγίζει, αλλά δεν σπάει. Υποχωρούμε και υποχωρήσαμε σε πολλά χάριν της ειρήνης. Σε ένα μόνο δεν κάνουμε πίσω. Σ΄ αυτό που δεν είναι ωραίο. Και δεν είναι ωραίο ότι προσβάλει την τιμή, την αξιοπρέπεια, τις ελευθερίες μας.

  Έχουμε εμπειρία αιώνων για το ωραίο στην ελευθερία, στην τιμή, στην αξιοπρέπεια. Πρέπει να ξέρουν αυτοί που πληγώνουν την ευαισθησία μας ότι αυτό δεν το δεχόμαστε.Το ωραίο μας ενώνει. Χρόνο με το χρόνο σφυρηλατείται η ενότητά μας.

  Δεν είναι ωραίο, που ο εχθρός προσβάλλει την τιμή, την αξιοπρέπεια,τις ελευθερίες μας Είναι πια γενική συνείδηση ότι ο εχθρός υπονομεύει τις πνευματικές αξίες. Δεν είναι ωραίο που μας γεμίζουν με ψευδαισθήσεις, προκαταλήψεις αυταπάτες και μύθους.

  Η αποχή μας έχει αυτή ακριβώς την έννοια. Ότι ενωνόμαστε πέρα από πολιτικές πεποιθήσεις, προτιμήσεις, δεσμεύσεις με πολιτικά κόμματα και πολιτικούς. Η αποχή ολοένα μεγαλώνει και η ενότητα και η αποφασιστικότητα επίσης. Το ωραίο ατσαλώνει τη θέλησή μας να αγωνιστούμε και να φυλάξουμε την ψυχή μας.

  Δεν είναι ωραίο το φακέλωμα και δεν θα το δεχθούμε ποτέ. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να μας μεταχειρίζονται ως δούλους στη χώρα μας.

  Ο άνθρωπος κλήθηκε απ΄ το Θεό να ζει με τιμή και με ελευθερία. Δεν θα ξεχάσουμε το καθήκον μας αυτό και δεν θα δεχθούμε τους φακέλους που μας εξομοιώνουν με τα ζώα, που τα σημαδεύουν με αριθμούς.